|
Keller György, aki a villányi Keller Pincészet
megalapítója az ötödik generációja a szőlőtermeléssel és borászattal foglalkozó
dinasztiának. A pincészet
megalapításával ő az első borász a családban, aki vendéglátással és nagyüzemi
termeléssel is foglalkozik. Az 1994-ben Villányban megalapított Keller
Pincészet kis vállalkozásként a Kossuth Lajos utcában található első „régi,
hagyományos” pincéjében kezdte meg működését. Ezen kétszárnyú pincében illetve
a fölötte található vendégtérben folyt a borkészítés és a vendéglátás.
2005-ben nagyon nagy változáson ment keresztül a
pincészet. Az úgynevezett „régi” pincét kinőve egy nagy beruházás vette
kezdetét, amely forduló pont volt a pincészet életében. A beruházás egy új,
korszerű és egyben modern feldolgozó, palackozó, címkéző, új hordós érlelő
pincével illetve egy nagyobb vendégtérrel bővült, így lehetővé vált a
feldolgozás minden folyamatának egy helyen történő lebonyolítása, amely a borok
minőségének javulását nagy - mértékben eredményezi.
Jelent pillanatban a pincészet 7,5 ha területen gazdálkodik, melyek Villány
különböző jól termő területein helyezkednek el ( Csillagvölgy, Remete-dűlő,
Somsics-dűlő, Ördögárok, Agancsos-dűlő).
Borászat - Pincék:
A Keller Pincészet jelenleg két pincét üzemeltet. A
kép pince között több jelentős különbséget lehet felfedezni.
A Kossuth Lajos utcai régi pince ahol ma már csak
vendéglátás, a pincében hordós érlelés és raktározás zajlik. Ez a pince
hangulatában régi időket idéz, hagyományokra alapul. Természetesen nagyon sok
olyan vendég van, aki kifejezetten úgy érkezik a pincészethez, hogy ők a „régi”
pincében szeretnének eltölteni egy vagy akár több kellemes estét. Ebben a pincében
39 bortrezort tart fent a pincészet a törzsvendégei számára.
A Dózsa György utca végén található az új pince
illetve feldolgozó. Itt zajlik a borkészítés minden folyamata. Ez az épület ad
helyet a feldolgozó, palackozó, címkéző üzemeknek illetve a raktározás és az
értékesítés nagy része is itt zajlik. Ezen felül megtalálható itt egy
mesterségesen kialakított, klimatizált pince, melynek érdekessége, hogy a földfelszínnel
egy szintben hagyományos formát megőrizve van kialakítva, amihez egy vendégtér is
párosul. Az új épület átadásával lehetőség nyílt a pincészet számára nagyobb
csoportok fogadására és nagyobb volumenű rendezvények lebonyolítására. A régi
pincéhez hasonlóan, törzsvendégek számára ebben a pincében tíz bortrezort
alakítottunk ki, így a pincészet jelen pillanatba 49 bortrezorral rendelkezik.
Jelenleg minden trezornak van tulajdonosa, ami nagy büszkeséggel tölti el a
családot.
Üzemek:
A borkészítés minden folyamata a feldolgozástól a
palackozásig egy helyen a Dózsa György utcai épületben zajlik.
Feldolgozó üzem:
A 2006-ban átadott korszerű teljesen modern üzem
nyolc darab fűthető-hűthető alumínium tartállyal rendelkezik. A feldolgozó fel
van szerelve különböző modern eszközökkel is például bogyózó, szűrőrendszerek,
szivattyú rendszerekkel, melyek elengedhetetlenek a piacképes minőségi borok
előállításához.
Palackozó üzem:
A pincészet 2006 óta foglakozik saját palackozással
illetve más borászok borainak bérpalackozásával. A palackozó gépsor segítségével, sokkal
nagyobb mennyiséget sokkal rövidebb idő tudunk lepalackozni.
Címkéző üzem, raktárak:
A palackok címkézésére illetve tárolására is nagy kapacitással rendelkezünk.
Pincészetünkben a palackos érlelés illetve a raktározás nagy része az új
épületben zajlik ahol lehetőségünk van több ezer palack bor, egyidejű
hosszantartó tárolására is. A címkézés folyamatát is igyekszünk minél modernebb
gyorsabb technológiák segítségével megoldani, éppen ezért a palackok nagy
részére gép segítségével rakunk címkéket.
|